Ook mijn slimme brein remde mijn succes.

Als Turks meisje uit een achterstandswijk studeerde ik tegen alle verwachtingen in succesvol af aan de universiteit.

 

Een topcarrière inclusief dikke auto en flink salaris had ik, totdat ik erachter kwam dat mijn brein mij voor de gek hield…

Van achterstandswijk naar universiteit

Supertrots was ik op mezelf toen ik mijn eerste Masterdiploma in ontvangst mocht nemen: Master of Science in Clinical Neuropsychology. Ik, dat Turkse meisje uit een achterstandswijk, met lieve ouders die het niet breed hadden. Een jaar daarna ontving ik mijn tweede Masterdiploma, ditmaal in Marketing. Twee studies die ik zelf heb bekostigd door er keihard naast te werken.

 

Eigenhandig wist ik tijdens de crisisperiode op te klimmen naar goede posities in het bedrijfsleven, inclusief dik salaris en een flinke leasebak op de stoep. Tegen alle verwachtingen in knokte ik mezelf omhoog, overwon meerdere barrières en was een succesvolle dertiger.

Totdat ik instortte…

What the hell happened?

Van buiten zag het plaatje er perfect uit, maar van binnen voelde ik me leeg. Ik verlamde mezelf met mijn perfectionisme, met mijn tomeloze drang naar meer & beter. Het was perfectionisme uit angst, bang om niet goed genoeg te zijn. Ik wilde (geforceerd) een 9 van mijn leven maken, maar in werkelijkheid klopte dat ideaalplaatje van die 9 helemaal niet bij mij. Doordat ik de verkeerde doelen nastreefde, kon ik niet vrijuit leven. Ik liep vast en ik voelde me gevangen in de gouden kooi die ikzelf gecreëerd had.

 

Vastlopen werd een burn-out. Waarom heb ik het zover laten komen? Hoe had ik mezelf zo kunnen verliezen? Hoe had mijn brein me zo tegen kunnen werken?

 

Het kwartje viel en ik wist mijn brein me afremde. Het probleem is namelijk nooit het probleem zelf. Het is enkel het gevolg van een dieperliggend oorzaak.

We hebben allemaal een blinde vlek...

als het gaat om onze pijnpunten. Zo ik ook. Ik schakelde hulp in, testte en ondervond verschillende therapieën, coachingstrajecten, retraites, masterclasses en workshops.

Het was confronterend om te leren dat mijn slimme brein de oorzaak was van de instorting. Die had de afgelopen jaren namelijk ‘heel slim’ alle emoties weggedrukt en alarmsignalen van mijn lichaam genegeerd.

 

Ik leerde hoe ik zelf het tij kon keren en de remmende werking van mijn eigen brein kon doorbreken. Door mijn brein bewust anders aan te sturen, was er voor het eerst ook ruimte voor inzicht in de dieperliggende oorzaken en voor mijn gevoelens.

'You don't become what you want, you become what you believe' - Oprah Winfrey

Meer succes op elk vlak

Vanaf dat moment durfde ik écht voor mezelf te kiezen. Ik maakte de keuzes niet meer alleen met mijn hoofd, maar durfde ook op mijn gevoel en instinct te vertrouwen. Ik werd vrolijker, kreeg meer energie en kon weer goed slapen. Werd weer liever voor mezelf en leuker voor mijn omgeving. Ik kwam tot rust.

Het kwartje viel: de 9 die ik nastreefde, was een gevoel. Geen materialistisch plaatje.

 

Mijn leven werd helder en overzichtelijk. Ik nam afscheid van mijn goede baan met hoge salaris en snelle auto. Hèt symbool voor mijn perfecte, lege leven.

Er was voor mij nog maar één logische vervolgstap: het oprichten van de Oner Academy. Zowel mijn hoofd als mijn gevoel zeiden volmondig ‘ja’ tegen die keuze.

Mark van der Mee, deelnemer MasterCourse

‘Ilke is een heel professioneel, openminded en warm persoon. Ilke's enthousiasme is aanstekelijk en haar sporadische directheid werkt prikkelend. Ik vind het knap hoe Ilke mensen echt ziet en goed luistert zonder te oordelen.’

  • Facebook Oner Academy
  • Instagram Oner Academy
  • Linked In Oner Academy
Schrijf je in voor tips & motivatie

© Oner Academy   Stationsplein 26  Nijmegen   KVK: 74456121   Disclaimer   Algemene Voorwaarden   Privacy Verklaring    Contact