fbpx

5 redenen waarom je in jezelf moeten investeren

Man, man, man wat vond ik het doodeng toen ik ‘JA’ zei tegen mijn allereerste coaching. Het was een jaar traject bij een goede coach. Ik kreeg zelfs 50% korting waardoor het traject me nog maar €5000 bedroeg. Ik mocht het in 12 termijnen betalen en dat deed ik. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met het investeren van geld in mijn eigen ontwikkeling. Of het nou is voor mijn bedrijf of puur voor mijn struggles privé.

Heel eerlijk, ik zie inmiddels in dat je je werk/business niet los kunt koppelen van je mindset en hebben juíst de privésessies me enorm geholpen in mijn business.

Toen ik eenmaal het resultaat van mijn trajecten ervaarde, had ik de smaak van investeren in mezelf te pakken. Thank god! Want het heeft me ZOVEEL opgeleverd. Ook al heeft het me inmiddels een godsvermogen ‘gekost’.

Sommige mensen verklaren me voor gek en bedenken zich juist wat ze allemaal voor dát bedrag zouden doen en vooral kopen. Auto, lekker op vakantie gaan, designer spulletjes etc. Tegen die mensen en eigenlijk tegen iedereen wil ik uitleggen waarom ik dit juist ZO waardevol vind, ondanks dat het me een fortuin heeft ‘gekost’ en zal blijven ‘kosten’. Zo zie ik het niet. Voor mij is het een investering, want ik (en mijn onderneming) groei er altijd door. Ik zal je in 5 bullet points hieronder uitleggen waarom investeren in mezelf me zoveel heeft opgeleverd.

1. Dichterbij mijn doel:

Al sinds ik klein ben, droom ik groots. Alleen durfde ik niet altijd groots te doen. Dit hield me tegen waardoor ik dus nooit die eerste stap durfde te zetten. Toen ik eenmaal durfde te investeren in mezelf, want dat vond ik ook nog een dingetje. Ik ben van oorsprong een neuropsycholoog. Mijn ego voelde zich te goed om zich te laten helpen door iemand anders. Laat staan er geld voor te betalen. Maar goed, toen ik eenmaal besefte dat ik mijn ego maar eens aan te kant moest schuiven veranderde alles voor mij. Eenmaal over die gene (ego) en angst (om te betalen) heen gestapt te hebben, besloot ik om me te laten coachen. Vanaf exact dát moment veranderde er iets in mij. Voor mijn gevoel was ik aan het werk aan mijn oplossing. Ik voelde een andere vibe en zag ik een ander perspectief. Alsof ik het probleem zou aanpakken. En dát gevoel is onbeschrijfelijk. Gevoel van ownership. Gevoel van ‘het komt dus écht goed’. Dit gebeurt iedere keer weer en nu nog. Daarom is Investeren in tijd/geld is altijd m’n 1e stap, die ik zet naar mijn nieuwe realiteit.

2. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Even serieus, alles waar jij nu tegenaan loopt: you are not the only one. Er is altijd wel iemand die weet waar jij doorheen gaan en inmiddels hier niet meer tegenaan loopt. Omdat diegene al verder is. Diegene die de oplossing voor je in pacht heeft. Wanneer ik voor een traject/coach kies, kies ik altijd voor diegene die al in mijn schoenen heeft gestaan en verder is dan ik. Die de antwoorden voor mij heeft, zodat ik me begrepen voel en zo op de beste manier gecoacht kan worden. Waarom zou je alles zelf willen uitvogelen en het zelf oplossen als er anderen zijn die zichzelf al bewezen hebben? Mij heeft het veel tijd bespaart en me een hoop opgeleverd.

3. Pijn in de portemonnee? De beste schop onder je kont!

Helaas dat het zo werkt, want ons brein is liever lui dan moe. Geen pijn? Geen actie. Denk maar aan alle gratis dingen die je ooit hebt ontvangen. Ging je naar die gratis masterclass? Ook als het regende? Of las je de gratis e-boeken? Uit onderzoek is gebleken dat mensen minder in actie komen wanneer iets gratis aangeboden werd dan wanneer men er voor moest betalen. Wanneer je ergens flink voor betaalt en dus pijn doet in je portemonnee, voelt je brein wél de noodzaak om ermee aan de slag te gaan. Je brein houdt namelijk niet van verlies en in dit geval het verlies van een hoog bedrag in je portemonnee. Daarnaast heb je ook te maken met een coach of accountability partner wanneer je ergens flink voor betaalt. Je zult afspraken moeten maken met diegene. En als die afspraak is gemaakt, zul je het niet cancellen. Denk aan die personal trainer die je inhuurt voor je ‘summer body’. Wedden dat je eerder naar de sportschool gaat dan wanneer je geen personal trainer hebt? Naast dat het pijn doet in je portemonnee, heb je ook afspraken staan met je personal trainer. Hij/Zij  maakt tijd en ruimte voor jou vrij in z’n/haar agenda. Dit zorgt ervoor, naast dat je er ook voor hebt betaald, dat je je bezwaard voelt om diegene af te zeggen. Dus je gaat. En omdat je er bent, ga je ook harder je best doen dan wanneer je alleen traint. Er is een persoon die met je meekijkt en die je aanmoedigt. Heel fijn! En zo werkt het ook met het werken aan je ijzersterke mindset. Geen pijn? Geen actie. Geen actie? Geen resultaten. Dus wil je iets in je leven veranderen, investeer dan in jezelf. Zo heb ik mezelf ontwikkeld en veranderd.

4. Uit mijn comfortzone

Wanneer ik iets spannends wil doen (en dat gebeurt vaak als je wilt groeien), sputtert m’n brein altijd tegen. ‘Doe maar niet, daar komt ellende van en is niet relaxed!’ schreeuwt het dan tegen me. En deze bezorgdheid van ons brein is fijn en zelfs functioneel. Ons brein wil namelijk altijd een uitkomst kunnen voorspellen. Willen we bijvoorbeeld ergens lekker uiteten, dan vragen we eerst aan onze vrienden of zij een goed restaurant kennen of we lezen reviews op het internet. Zo maken we voor onszelf de uitkomst, in dit geval lekker uiteten, voorspelbaar. Wanneer we uit onze comfortzone willen stappen, is de uitkomst onvoorspelbaar. Waarschijnlijk heb je nooit eerder je baan opgezegd, zonder eerst een duidelijk plan of nieuwe baan te hebben. Dus zeg je je baan bijvoorbeeld niet op, terwijl je dat wellicht wel zou moeten doen omdat je er ongelukkig van wordt. Wanneer ik iets doodeng vind om te doen, bijvoorbeeld mijn ondernemerschap, heb ik toch gelijk geïnvesteerd in een goede business coach. Puur om mijn brein te negeren, maar ook om mezelf bij de stretch (van uit mijn comfortzone te stappen) te helpen.

5. Een totaal ander leven

Door in mezelf te investeren ben ik anders ga nadenken, voelen en doen. Door deze nieuwe manieren ervaar ik andere dingen en kom ik ook op andere plaatsen. Dit zorgt ervoor dat ik mensen heb ontmoet op plekken waar ik niet eerder kwam. Zo heb ik retraites gedaan en daar heb ik mensen ontmoet met wie ik super bijzondere dingen heb meegemaakt en gedeeld die ik anders niet had kunnen doen. Zo heb ik, in minder dan 3 jaar tijd, een totaal ander leven gecreëerd voor mezelf. Holy sh*t, wat was dat een rit. Niet makkelijk, maar zeker de moeite waard!

Mocht je het bovenstaande lezen en het nog steeds lastig vindt om te investeren in jezelf, wil ik je de volgende vraag stellen: Wat maakt het dat je het lastig vindt om te investeren in jezelf? Ben erg benieuwd!

Wil je nooit meer een blog missen of gratis brain-hacks & motivatie in de inbox ontvangen?

Schrijf je hier dan in.
!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Ilke Oner

Neuropsycholoog, -trainer/coach & spreker | Neem de regie over je brein, zodat je gelukkig succesvol bent op de manier die het beste bij je past.
0 Shares
Tweet
Share
Share